Ik geloof in een gebiedsaanpak
Wil je een beter beeld krijgen van onze organisatie en de mensen van Prolander? Ben je misschien van plan om te solliciteren op een vacature bij ons? Lees dan dit persoonlijke verhaal van projectleider Jacomijn Pluimers. Zij stelt zich aan jou voor en vertelt hoe het is om bij Prolander te werken, hoe een gemiddelde werkdag eruit ziet en hoe ze de dynamiek van het werkveld van Prolander ervaart.
Foto: Jacomijn Pluimers, uit persoonlijk archief.
Wat doe je precies bij Prolander?
Ik ben projectleider van het project Bargerveen-Schoonebeek. In dit gebied werken we samen met alle betrokkenen om het unieke en kwetsbare hoogveengebied Bargerveen te behouden en te versterken. Dit doen we door het watersysteem op orde te krijgen door onder meer de aanleg van waterbuffers. Daarbij combineren we functies zoals natuur, recreatie, landbouw en wonen. Zo maken we het gebied steeds mooier met ruimte voor beleving, bedrijvigheid en ‘natuurlijk naoberschap’.
Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?
Voor mijn werk ben ik veel in gesprek en overleg. Met het projectteam, collega- projectleiders, en collega’s van het waterschap, gemeente, Staatsbosbeheer en de provincie Drenthe. Het varieert van grote overleggen tot een 1 op 1 belletje. De ene keer is het onderwerp een pittige inhoudelijke kwestie en de andere keer gaat het over belangen en draagvlak. Daarnaast ben ik regelmatig in het gebied, wat varieert van gesprekken met bewoners aan de keukentafel tot een veldbezoek met de boswachter. En natuurlijk is er ook tijd zónder afspraken om e-mails te beantwoorden, maandrapportages te schrijven én het overzicht op de voortgang te houden. Dat laatste kan je overigens prima combineren met een wandeling.
Wat vind je het leukste aan jouw werk? Waar ben je trots op?
Het leukste vind ik samen resultaten boeken die je terugziet in het landschap. Ik werk nog maar kort bij Prolander, dus ik heb nog niet veel bijgedragen aan de mooie resultaten die in het Bargerveen zichtbaar zijn. Maar het is wel deze zichtbare impact die mij een enorme drive geeft om dit werk te doen. Ik zie mijn rol als een verbinder. Verbinden van mensen, doelen en wensen, kennis en geld, om samen het landschap mooier te maken. Dát is voor mij het werk van Prolander.
Hoe is het om bij Prolander te werken?
Een hele eer! Ik geloof in een gebiedsaanpak om maatschappelijke opgaven te realiseren en het gebied daarmee nog mooier te maken. Dit is mooi werk, waar toekomstmuziek in zit. Het is heerlijk om in een team te werken met fijne, betrokken en deskundige collega’s. Ik ben in Coronatijd begonnen, en heb bijna al het werk vanachter een scherm en met een telefoon gedaan. Kan je nagaan hoe leuk het wordt als we straks weer samen het veld in kunnen en elkaar echt kunnen ontmoeten.
Welke van de gebieden waar Prolander werkt is jouw favoriet en waarom?
Open deur; Bargerveen! Het is een uniek gebied, qua natuur én cultuur. Er is zoveel te zien en te horen. Dit landschap vertelt een groots verhaal. En ja ‘Alle tijd die je aan je roos besteed hebt, maakt je roos juist zo belangrijk’, zei de Kleine Prins. Dat is al zo, en ik ben nog maar net begonnen.
Meer verhalen
Benieuwd naar meer verhalen van Prolanders?
- Ecoloog, Rienko van der Schuur. “Mensen kunnen niet zonder de natuur”
- Landschapsarchitect, Martin van Dijken. “Binnen een paar jaar rondlopen in je eigen ontwerp”