“Met een kleine groep enthousiaste mensen veel voor elkaar krijgen geeft echt een kick.”


Wil je een beter beeld krijgen van onze organisatie en de mensen van Prolander? Ben je misschien van plan om te solliciteren op een vacature bij ons? Lees dan dit persoonlijke verhaal van strategisch adviseur grondzaken Arjen van der Veen. Hij stelt zich aan jou voor en vertelt hoe het is om bij Prolander te werken, hoe een gemiddelde werkdag eruit ziet en hoe hij de dynamiek van het werkveld van Prolander ervaart.

Foto: Arjen van der Veen, uit persoonlijk foto-archief.

Wat doe je precies bij Prolander?

“Ik ben strategisch adviseur grondzaken (grondstrateeg) met focus op de provincie Groningen. Voor collega's en de provincie ben ik het aanspreekpunt als het gaat om de uitvoering van grondzaken. Daarnaast coördineer ik grondzaken in de gebiedsprocessen in West-, Noord- en Oost-Groningen. Vanuit die positie helpen we om gronden duurzaam beschikbaar te stellen om gebiedsdoelen te realiseren. De functie is heel divers. Ik zit met name in een adviserende en toetsende rol. Ik toets de producten die we leveren, zoals alle transacties. Ik leg verantwoording af (zowel intern als naar de provincie) en denk met collega's, taxateurs en kavelruilcoördinatoren mee om tot deals te komen. Zo nu en dan maak ik een uitstapje om zelf weer eens met de ondernemers aan de keukentafel te zitten om tot een deal te komen. Maar ook een gesprek met de gedeputeerde hoort bij mijn werk. We kopen niet alleen gronden, maar we richten ons juist ook op het ruilen van grond. We willen grondeigenaren bewegen om hun grond, die bedoeld is voor natuurontwikkeling, te ruilen met grond van de provincie. Dit doen we uiteraard voor de ontwikkeling van nieuwe natuur, maar we hebben ook oog voor landbouwstructuurverbetering. Ook adviseren we de provincie over verschillende beleidsvraagstukken. Niet alleen voor de natuuropgave, maar ook voor andere opgaven. Zoals stikstof, bevingsproblematiek en klimaatopgaven.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?

“Elke werkdag beantwoord ik vragen van collega's en opdrachtgevers. Ook beoordeel ik transacties en adviezen, of ik maak ze zelf op. Vanuit een toetsende en meedenkende rol worden bijvoorbeeld alle gronddeals op inhoud door mij beoordeeld. Het afstemmen hierover vraagt veel overleg. Door de coronamaatregelen gebeurt dit voornamelijk via Teams of telefonisch met collega’s grondzaken en inrichting, de projectleiders, opdrachtgevers en externe deskundigen.”

Wat vind je het leukste aan jouw werk? Waar ben je trots op?

“Ik kan ervan genieten als we een grote bijdrage geleverd hebben en tot concreet resultaat komen. Bijvoorbeeld het sluiten van een deal, een stuk maatwerk leveren of even meedenken zodat een collega weer verder kan. De basis leggen voor een vervolgproces geeft mij veel voldoening. Als ik zie hoe we erin slagen om met een relatief kleine groep enthousiaste mensen veel voor elkaar krijgen, geeft dat echt een kick. Ik ga voor resultaat en dat boek je samen. Samen met de collega’s en de gebiedspartners in de uitvoering, maar ook met de opdrachtgever die het beleid maakt en ons steeds meer de ruimte geeft om mee te denken en het uitvoeringswerk te doen.”

Hoe is het om bij Prolander te werken?

“Prolander is een relatief kleine, maar fijne uitvoeringsorganisatie. Uniek in haar soort. De maatschappelijke betrokkenheid en het verantwoordelijkheidsgevoel van collega's is groot. We zijn een publieke organisatie, maar er zit ook veel ondernemersgeest. Dat geeft een stukje vrijheid om een eigen bijdrage te leveren. Het is een platte organisatie met korte lijnen, waar veel kennis, enthousiasme en drive zit die net dat stukje meerwaarde kan leveren.”

Welke van de gebieden waar Prolander werkt is jouw favoriet en waarom?

“Ieder gebied is uniek en kent zo z'n uitdagingen. Ik werk veel in en aan het Zuidelijk Westerkwartier. Een enigszins gesloten gemeenschap met een grote opgave waar we toch de nodige zaken voor elkaar krijgen. Maar juist de verschillende opgaven, de diverse gebieden, inwoners en de uitdagingen in het gebied, maken dat ik mijn gehele werkgebied als favoriet bestempel.”

Meer verhalen

Benieuwd naar meer verhalen van Prolanders?

  • Ecoloog, Rienko van der Schuur. “Mensen kunnen niet zonder de natuur”
  • Landschapsarchitect, Martin van Dijken. “Binnen een paar jaar rondlopen in je eigen ontwerp”
  • Projectleider, Jacomijn Pluimers. “Ik geloof in een gebiedsaanpak"