"Mensen kunnen niet zonder de natuur"
Wil je een beter beeld krijgen van onze organisatie en de mensen van Prolander? Ben je misschien van plan om te solliciteren op een vacature bij ons? Lees dan dit persoonlijke verhaal van ecoloog Rienko van der Schuur. Hij stelt zich aan jou voor en vertelt hoe het is om bij Prolander te werken, hoe een gemiddelde werkdag eruit ziet en hoe hij de dynamiek van het werkveld van Prolander ervaart.
Foto: Rienko van der Schuur, uit persoonlijk foto-archief.
Wat doe je precies bij Prolander?
Heel veel. Ik houd mij primair bezig met de ecologische inbreng bij projecten. Dat wil heel kort door de bocht zeggen: adviseren welke planten en dieren je kunt verwachten bij uit te voeren maatregelen. Dit speelt zich af op het snijvlak van de belangen van natuur, beleid en economie. Naast Natura 2000 kun je ook voor zaken als natuurwetgeving en stikstof bij mij terecht. Daarnaast mag ik graag meewerken aan het maken van communicatie uitingen zoals teksten, foto’s en video’s.
Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?
Dan denk je dat een ecoloog vooral in het veld zit, ligt of staat. Fout! De eenentwintigste eeuwse ecoloog zit vooral achter een scherm. Voor overleg maar ook om zijn werk te doen. Met name GIS is een onontbeerlijk instrument geworden in de ecologie. GIS heeft de papieren kaarten over topografie, morfologie, verspreiding etcetera grotendeels vervangen. En ook tijdens de (te weinige) dagen in het veld is de computer nooit ver weg. Het aloude inventarisatieboekje met IKEA potloodje is ook vervangen door de smartphone.
Wat vind je het leukste aan jouw werk? Waar ben je trots op?
Prolander biedt ontzettend veel mogelijkheden om je eigen werk in te vullen. Als ecoloog kun je je bezighouden met beleid, (natuur)wetgeving, uitvoering, onderzoek, communicatie in alle gradaties van het ecologische spectrum. Flora, fauna, landschap, zoet water, zout water, grondwater, chemie, alles komt voorbij! De verwevenheid van ecologie in alle functionaliteiten rondom het landschap maken het vak van ecoloog bij Prolander zo bijzonder En als je dan ook nog complimenten krijgt van zowel de beheerders als de landbouw dan kun je daar alleen maar trots op zijn!
Hoe is het om bij Prolander te werken?
Ik ervaar Prolander als een grote familie waar ik mij goed thuisvoel. Naast het werk is er veel ruimte voor persoonlijke interesses. Zelf ben ik zeer geïnteresseerd in waterkwaliteit, een vaak ondergeschoven aspect bij de uitvoering. Binnen Prolander krijg ik alle gelegenheid om mij op dit onderdeel verder te ontwikkelen. Tel daarbij op de afwisseling in het werk van beleid tot uitvoering en onderzoek en je zit als ecoloog prima op je plek bij Prolander!
Welke van de gebieden waar Prolander werkt is jouw favoriet en waarom?
Ik heb heel veel favoriete gebieden in Groningen en Drenthe. Meestal is het gebied waar ik op een moment intensief aan werk mij het meest dierbaar. Maar als ik toch een gebied moet kiezen dan is dat het Elperstroomgebied. Hier ben ik inmiddels al vijftien jaar bij betrokken en heb alle hoogte- én dieptepunten meegemaakt. Hoogtepunt was dat we eindelijk na jaren wachten door Natura 2000 de aankoop van het centrale deel konden realiseren en dieptepunt dat na de inrichting het oppervlaktewater door te veel regen vanuit het voormalige landbouwgebied de kwetsbare natuur in liep.
Meer verhalen
Benieuwd naar meer verhalen van Prolanders?
- Landschapsarchitect, Martin van Dijken. “Binnen een paar jaar rondlopen in je eigen ontwerp”