Oude veenborg in Scharmer komt tot leven


Langs de A7 bij Scharmer zijn in de bodem resten ontdekt van een oude veenborg. Nu wordt deze veenborg weer tot leven gewekt. Hoe gebeurt dat? En wat is een veenborg eigenlijk?

In en rond Westerbroek werkt Prolander in opdracht van de provincie Groningen aan een ecologische verbindingszone die 't Roegwold met het Zuidlaardermeer verbindt. Voorafgaand aan de werkzaamheden werden bodemresten ontdekt van een oude veenborg. Die veenborg wordt weer tot leven gewekt. In deze video legt landschapsarchitect Martin van Dijken je uit hoe.

Wat is een veenborg?

Veenborgen zijn een soort zomerverblijven die door welgestelde Groningse burgers in de tweede helft van de 17e eeuw werden gesticht met geld verdiend uit het opgraven van turf. Veenborgen stonden vooral bekend om hun prachtige chique tuinen.

Oude borg opnieuw zichtbaar

Deze veenborg is een belangrijk onderdeel geweest van de geschiedenis van dit gebied. De oude borg wordt weer zichtbaar gemaakt in het landschap. Een groot grondwerk symboliseert de locatie. Het hoogste plateau markeert de plek waar vroeger het landhuis heeft gestaan. Een interessante toevoeging aan het natuurgebied!