“Toekomstig gebied visualiseren, daar ben ik trots op”
Wil je een beter beeld krijgen van onze organisatie en de mensen van Prolander? Ben je misschien van plan om te solliciteren op een vacature bij ons? Lees dan dit persoonlijke verhaal van GIS-medewerker Hindrik Wester. Hij stelt zich aan jou voor en vertelt hoe het is om bij Prolander te werken, hoe een gemiddelde werkdag eruit ziet en hoe hij de dynamiek van het werkveld van Prolander ervaart.
Wat doe je precies bij Prolander?
“Platgezegd ben ik een landschapskaartenmaker voor vier projectgebieden van Prolander. Ik werk voor het Zuidelijk Westerkwartier, Bargerveen-Schoonebeek, Groningen Centraal en Brede Kijk op Oude Diep. We hebben op dit moment vier GIS-medewerkers. Iedereen heeft zijn eigen gebieden en opdrachtgevers”, vertelt Hindrik.
Hij vervolgt: “Dat is het eenvoudige antwoord, maar als we inzoomen gaan we een stuk dieper. Ik zorg voor de ruimtelijke informatievoorziening binnen een projectgebied. Bijvoorbeeld het maken van een kaart of een online viewer. Daarnaast ben ik adviseur. Ik ga met opdrachtgevers in gesprek over welke vorm van visualiseren het meest geschikt is. Op een kaart kun je maar één, of hooguit twee, thema’s goed laten zien. In een viewer kun je veel meer informatie kwijt. Je kunt lagen aan- of uitzetten en selecties maken. Het voordeel van een kaart is dat je specifiek kunt zijn en het is voor veel mensen toegankelijk. Bijvoorbeeld een wandelroutekaart met daarop de knooppunten aangegeven.”
Foto: bosgebied in Westerwolde. Uit persoonlijk-fotoarchief van Hindrik.
Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?
“Maandag beginnen we met een GIS-overleg. We bespreken onder andere of we ergens tegenaan lopen in het werk. Iedereen komt aan het woord. Vervolgens krijg ik via de mail een opdracht van een collega van de afdeling Grondzaken om een eigendomskaart uit te werken. Daarna ga ik aan de slag met een uitgebreide analyse voor een kadeberekening voor het Zuidelijk Westerkwartier. De vraag is hoeveel grond nodig is om een kade te maken. Vrij complexe en interessante berekeningen waar de nodige uitdaging in zit. Aan het einde van de dag heb ik nog een overleg staan voor Bargerveen-Schoonebeek en denk ik mee over oplossingen voor de vraagstukken waar mijn collega’s mee worstelen. En tussendoor word ik natuurlijk ook nog een paar keer gebeld. Je moet wel flexibel zijn voor dit werk. Ik schakel tussen verschillende projecten en het kan druk zijn”, zegt Hindrik.
Wat vind je het leukste aan jouw werk? Waar ben je trots op?
“Als mijn advies zichtbaar wordt in het gebied”, vertelt Hindrik. “In welke vorm dan ook. Bijvoorbeeld dat bewoners in een gebied een beter beeld krijgen van hoe het gebied eruit komt te zien na de werkzaamheden. Een voorbeeld hiervan is de visualisatie die ik heb gemaakt voor Hoornsedijk. Dit kun je zien in de video hieronder.”
Hoe is het om bij Prolander te werken?
“Dat bevalt heel goed. De sfeer in ons GIS-team is heel fijn. We zijn goed op elkaar ingespeeld en nemen werk van elkaar over als het nodig is. Bij Prolander werken veel specialisten en die worden ook écht als specialisten ingezet. Daardoor merk je dat er heel veel passie is voor het vak. Mijn collega’s zijn heel gepassioneerde mensen die het leuk vinden wat ze doen en graag dingen uitleggen. Ik merk veel energie en creativiteit bij ze.”
Welke van de gebieden waar Prolander werkt is jouw favoriet en waarom?
“Ik werk nu drie jaar voor Prolander en ik heb nog steeds niet alle gebieden gezien. Maar als ik er een moet kiezen is het de Drentsche Aa. Daar liggen ook mijn roots. Ik fietste vaak van de stad Groningen naar mijn ouders in Rolde langs het stroomgebied. Dat is een prachtig gebied. Maar er is nog veel meer te ontdekken, dus ik ben benieuwd. Ik ben eerder in Westerwolde, Zuidelijk Westerkwartier, Matingerzand en Bargerveen-Schoonebeek geweest. Prachtige gebieden ook.”
Foto: Hindrik op kantoor bij Prolander.
Meer verhalen
Benieuwd naar meer verhalen van Prolanders?
- Ecoloog, Rienko van der Schuur. “Mensen kunnen niet zonder de natuur”
- Landschapsarchitect, Martin van Dijken. “Binnen een paar jaar rondlopen in je eigen ontwerp”
- Projectleider, Jacomijn Pluimers. “Ik geloof in een gebiedsaanpak”
- Strategisch adviseur grondzaken, Arjen van der Veen. “Met een kleine groep enthousiaste mensen veel voor elkaar krijgen geeft echt een kick”
- Hydroloog, Erik Bakker. "De Drentsche Aa spant voor mij de kroon"