“Zoals het werkveld buiten is, hebben we de mensen binnen ook”


Wil je een beter beeld krijgen van onze organisatie en de mensen van Prolander? Ben je misschien van plan om te solliciteren op een vacature bij ons? Lees dan dit persoonlijke verhaal van programmamanager Edwin Bos. Hij stelt zich aan jou voor en vertelt hoe het is om bij Prolander te werken, hoe een gemiddelde werkdag eruit ziet en hoe hij de dynamiek van het werkveld van Prolander ervaart.

Wat doe je precies bij Prolander?

“Ik ben programmamanager bij Prolander. Dat houdt in dat ik inhoudelijk verantwoordelijk ben voor de opdrachten in de provincies Groningen en Drenthe. Ik stuur de projectleiders aan, zodat zij weer de projectteams kunnen aansturen. Die gesprekken met projectleiders, waarin we samen bedenken hoe je iets het beste kunt aanpakken, vind ik hartstikke leuk om te doen. Dan hebben we het bijvoorbeeld over een nieuwe opdracht, een onverwachte uitdaging of een mogelijke samenwerking.”

“Als programmamanager ben ik ook lid van het managementteam (MT). Daar denk ik mee over de bedrijfsvoering. Hoe kunnen we het werk op een goede manier met elkaar doen? Hoe kunnen we professionaliseren? En hoe zien we de toekomst van Prolander?”

“Verder heb ik heel breed contact binnen én buiten de organisatie. Er zijn veel voorbeelden te noemen. Ik bespreek aanbestedingen met collega’s en teken de grondcontracten. Ik leg verantwoording af aan de gedeputeerden. Ik overleg met onze partners, zoals de waterschappen, gemeenten en terreinbeherende organisaties. Een heel breed spectrum dus.”

Foto: Edwin Bos, door Prolander.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?

“Een gemiddelde werkdag is heel afwisselend. Dat is ook echt het leuke aan mijn functie. De dag kan beginnen met een koffiemoment met collega’s. Dan laat ik even mijn gezicht zien. Daarna heb ik een MT-sessie en een projectleidersoverleg. Daarin geef ik een duidelijke koers en ontvang ik het laatste nieuws, zodat ik op de hoogte ben van de stand van zaken. Vervolgens moeten er grondcontracten worden getekend en bel ik nog met een burger die vragen heeft over een van onze gebiedsprocessen. Eind van de dag moet ik bijvoorbeeld nadenken over vragen rondom de stikstof-uitstoot of de aardbevingen in Groningen. Dat zijn onderwerpen waar Prolander, naast de natuuropgave, steeds meer betrokken bij raakt. Dat zorgt voor nieuwe, mogelijke opdrachtgevers en nieuwe gesprekken.”

Wat vind je het leukst aan jouw werk? Waar ben je trots op?

“Ik ben er vooral trots op dat medewerkers trots zijn op wat ze doen. Als programmamanager help ik mensen om hun werk goed te doen. Dus als zij tevreden zijn, ben ik trots. Ook denk ik dat we heel trots mogen zijn op de samenwerking met anderen. Wij krijgen van de provincies Groningen en Drenthe de opdracht om het projectmanagement te doen. Dat doen wij niet alleen, maar samen met verschillende partijen. Het lukt om gezamenlijk tot een goed plan te komen, waar iedereen tevreden over is.”

“Een mooi voorbeeld vond plaats tijdens een starthandeling in het Zuidelijk Westerkwartier. Ongepland greep een burger de microfoon. Hij wilde ons bedanken voor het goede procesverloop in het gebied. Dat is niet direct mijn werk, maar ik stond toen wel te glimmen van trots.”

Hoe is het om bij Prolander te werken?

“Dat is heel leuk. Toen ik zelf drie jaar geleden begon, werd ik ontzettend snel opgenomen en omarmd binnen de organisatie. Dat hoor ik ook van nieuwe medewerkers. Iedereen vindt Prolander een warm bad en een fijne organisatie om in te werken. De organisatie is ook niet heel groot, dus je kent iedereen wel. Medewerkers kijken naar elkaar om en zijn bereid om elkaar te helpen. Daardoor ontstaat een familiegevoel. Zo kun je het wel noemen. Wat ik ook heel leuk vind, is dat we hele verschillende mensen in dienst hebben. Zoals het werkveld buiten is, hebben we de mensen binnen ook. Dat levert leuke gesprekken op.”

Welke van de gebieden van Prolander is jouw favoriet en waarom?

“Ik vind Westerwolde een fantastisch mooi gebied. Dat is echt een geheim stukje Nederland. Ik ben er ook trots op dat de natuur zich daar goed ontwikkelt. Daar doen we het voor. Net zo goed ben ik trots op Bargerveen, waar natuur, recreatie en landbouw mooi samenkomen in de aanpak. Maar ja, Oude Diep en Drentsche Aa zijn ook fantastisch. Elk gebied is uniek en heeft zijn eigen kwaliteiten.”

Meer verhalen

Benieuwd naar meer verhalen van Prolanders?

  • Ecoloog, Rienko van der Schuur. “Mensen kunnen niet zonder de natuur”
  • Landschapsarchitect, Martin van Dijken. “Binnen een paar jaar rondlopen in je eigen ontwerp”
  • Projectleider, Jacomijn Pluimers. “Ik geloof in een gebiedsaanpak”
  • Strategisch adviseur grondzaken, Arjen van der Veen. “Met een kleine groep enthousiaste mensen veel voor elkaar krijgen geeft echt een kick”
  • Hydroloog, Erik Bakker. "De Drentsche Aa spant voor mij de kroon"
  • GIS-medewerker, Hindrik Wester. "Toekomstig gebied visualiseren, daar ben ik trots op"
  • Coördinator Natura 2000, Maurijn Oude Essink. “Bij Pro­lan­der gaat het echt om heel bij­zon­de­re na­tuur”